Sernik bez masła

Sernik bez masła
> > 6 os.
> > 60 min
trudne
przystępne
avatar Autor: luna76
Pomyślałam, że ser sam w sobie zawiera tłuszcz, więc po co jeszcze dodawać masło?. Postanowiłam więc upiec sernik bez dodatku masła

Składniki

  • Składniki: 1 kg twarogu
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy lub 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 ml mleka

Przygotowanie

  1. Białka ubijam na sztywno i odstawiam do lodówki.
    Żółtka ucieram z cukrem do białości.
    Twaróg mielę trzykrotnie.
    Do utartych żółtek dodaję zmielony twaróg, mąkę ziemniaczana i mleko cały czas miksując. Na końcu dodaję ubite białka i mieszam łopatką.
    Formę o wym. 24x25 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170°C na 60 min.
    Po ok 30 minutach pieczenia, wyjmuję ciasto i nakrywam wierzch folią aluminiową. Wstawiam do dalszej obróbki termicznej.
    Upieczony sernik zostawiam na 10 min. w gorącym piekarniku, następnie wyjmuję i usuwam folię. Odstawiam , aż całkowicie ostygnie.

Komentarze do przepisu (3)

Obserwator 19 czerwca 2015
Pyszności :)
GREGORHSPEED 19 czerwca 2015
Mniam <3
Konto usunięte 20 czerwca 2015
Pychota :) muszę wypróbować bez masła wg Twojego przepisu, bo co prawda to prawda, pozdrawiam Beatko :)
Składniki
  • Składniki: 1 kg twarogu
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy lub 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 ml mleka
Składniki