Sernik bananowy

Sernik bananowy
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Jest październik, jest i sernik! Jak co roku o tej porze roku świętujemy imieniny męża, sernikiem oczywiście. To już nasza rodzinna tradycja. Jednak sernik nie pojawia się u nas raz w roku, o nie! Dla nas jest to jeden z najwspanialszych wypieków na świecie. Jest nieodłącznym elementem każdych świąt, choć i czasem pojawia się tak po prostu, bez okazji. Jest ciastem, które pozwala na prawdziwe, kulinarne eksperymenty. Można do woli bawić się smakami, dodając ulubione składniki czy sezonowe owoce. Sernik o smaku bananowym marzył mi się od dawna i nadarzyła się okazja, aby go upiec. Jest bogaty w smaku i zwarty, choć jednocześnie perfekcyjnie kremowy, wilgotny i nieziemsko pyszny. Bananowa rozkosz, którą z pewnością pokochacie!

Składniki

  • Spód
  • 200 g ciasteczek zbożowych *
  • 75 g masła 82%
  • Masa serowa
  • 1 kg twarogu
  • 300 g purée bananowego **
  • 230 g cukru
  • 3 jajka M
  • 90 g śmietany kremówki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki ekstraktu bananowego
  • Polewa
  • 60 ml słodkiej śmietanki
  • 75 g białej czekolady
  • Dekoracja
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 banan

Przygotowanie

  1. Spód

    Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.

  2. Masa serowa

    Twaróg mielimy trzykrotnie, przekładamy do dużej miski. Do twarogu dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną oraz śmietankę. Mieszamy do połączenia się składników. Następnie dodajemy jajka, purée z bananów oraz ekstrakt bananowy. Mieszamy na małych obrotach miksera, aby nie napowietrzyć masy, do całkowitego połączenia się składników. Masę serową wykładamy na przygotowany spód ciasteczkowy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pod sernikiem umieszczamy żaroodporne naczynie wypełnione wodą. Pieczemy w tej temperaturze przez 45 minut. Sernik w międzyczasie można przykryć papierem do pieczenia, aby zapobiec zrumienieniu. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160'C i pieczemy przez kolejne 25-30 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwi i pozostawiamy tak sernik do wystudzenia. Wystudzony sernik wyjmujemy z piekarnika i wstawiamy do lodówki na 12 godzin.

  3. Polewa

    Do garnuszka wlewamy wodę. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i przekładamy do metalowej lub szklanej miski o większej średnicy niż średnica garnuszka. Dodajemy śmietankę. Miskę umieszczamy na garnuszku tak, aby woda jej nie dotykała. Podgrzewamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do połączenia się składników i uzyskania gładkiej, jednolitej polewy. Tak przygotowaną polewą dekorujemy sernik.

    Dekoracja

    Do schłodzonej śmietany dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywną masę. Ubitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką i wyciskamy ładne rozetki. Przed podaniem dekorujemy plasterkami banana.

    Odnośniki

    * użyłam ciastek Degistive
    ** można użyć również świeżych, dojrzałych bananów

Komentarze do przepisu (2)

Futka 15 października
Serniczek wygląda niesamowicie! <3 Bajeczny! :)
Jagodzianka17 19 października
Dziękuje
Składniki
  • Spód
  • 200 g ciasteczek zbożowych *
  • 75 g masła 82%
  • Masa serowa
  • 1 kg twarogu
  • 300 g purée bananowego **
  • 230 g cukru
  • 3 jajka M
  • 90 g śmietany kremówki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki ekstraktu bananowego
  • Polewa
  • 60 ml słodkiej śmietanki
  • 75 g białej czekolady
  • Dekoracja
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 banan
Składniki