Sernik

Sernik
> > 6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: jagoda-musk
Bardzo smaczny i delikatny.Sekret dobrego sernika tkwi w jakości sera.

Składniki

  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 4 łyżki oleju
  • 2 budynie śmietankowe( lub waniliowe)
  • 1 szkl.mleka
  • 0,9 kg. sera białego

Przygotowanie

  1. Cukier podzielić na dwie części

  2. Oddzielić żółtka od białek

  3. Jedną część cukru utrzeć z żółtkami (na kogel-mogel)przy pomocy miksera,do otrzymanej masy dodać kolejno pozostałe składniki,wszystko dokładnie miksując.

  4. Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę,dodać pianę do masy serowej i delikatnie wymieszać.

  5. Piec w temp.200 st.C,przez 30-40 minut.(zawsze sprawdzam patyczkiem czy jest już gotów)

Komentarze do przepisu (8)

Konto usunięte 30 października 2011
wygląda apetycznie ale nigdy nie wiem kiedy taki sernik jest juz dobry, jak sprawdzasz patyczkiem to musi byc suchy
Konto usunięte 30 października 2011
wyglada apetycznie ale nigdy nie wiem czy sernik juz jest dobry, skad wiesz ze juz jest upieczony patyczek musi byc... Czytaj całość »
wyglada apetycznie ale nigdy nie wiem czy sernik juz jest dobry, skad wiesz ze juz jest upieczony patyczek musi byc suchy
jagoda-musk 03 listopada 2011
Jeżeli jest już upieczony to ser tak jak i ciasto nie lepi się do patyczka.Piekę sernik w piekarniku z... Czytaj całość »
Jeżeli jest już upieczony to ser tak jak i ciasto nie lepi się do patyczka.Piekę sernik w piekarniku z termoobiegiem od 40-60min.przeważnie jak jest lekko brązowy to wyłączam piec i zostawiam jeszcze przez chwilę w nim sernik.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 4 łyżki oleju
  • 2 budynie śmietankowe( lub waniliowe)
  • 1 szkl.mleka
  • 0,9 kg. sera białego
Składniki