Sernik

Sernik
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Pinka
Lekki i puszysty sernik z dodatkiem skórki pomarańczowej.

Składniki

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1/2 kostki masła
  • 1 kg białego sera "Bacha"
  • skórka pomarańczowa kandyzowana
  • cukier waniliowy/wanilia

Przygotowanie

  1. Ucieramy żółtka z cukrem na białą masę, dodajemy stopniowo miękkie masło ciągle mieszając, dosypujemy budyń w proszku, cukier waniliowy. Pod koniec stopniowo dodajemy ser biały, ucierając wszystko na gładką masę.

  2. Ubijamy białka na sztywno z dodatkiem szczypty soli, dodajemy do masy wraz ze skórką pomarańczową, delikatnie mieszając.

  3. Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Masę wlewamy do tortownicy i pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 ''''C przez 60 min. Upieczone ciasto pozostawiamy w wyłączonym piekarniku do ostudzenia. Dzięki temu ciasto nie opadnie.

  4. W trakcie pieczenia możemy pod koniec przykryć wierzch ciasta folią aluminiową, aby nie było zanadto spieczone z wierzchu.

Składniki
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1/2 kostki masła
  • 1 kg białego sera "Bacha"
  • skórka pomarańczowa kandyzowana
  • cukier waniliowy/wanilia
Składniki