Sernik

Sernik
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: nikitka
Sernik, który zawsze się udaje :)

Składniki

Przygotowanie

  1. Ser zmielić, lub wycisnąć przez praskę.

  2. Rodzynki namoczyć, orzechy posiekać na mniejsze kawałki.

  3. Oddzielić żółtka od białek.

  4. Białka ubić na sztywną pianę.

  5. Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać powoli ser, masło i budyń waniliowy- wszystko dokładnie wymieszać mikserem.

  6. Ubitą pianę z białek dodać do utartej masy.

  7. Wszystkie bakalie obtoczyć w odrobinie mąki i dodać do masy, dodać olejki - wszystko lekko wymieszać.

  8. Wysmarować tortownicę tłuszczem, wylać cała masę. Piec w temperaturze 180 C ok. 60 -70 min.

Komentarze do przepisu (6)

moni81 25 stycznia 2010
Prosty przepis,nigdy nie robiłam sernika.Jakiej wielkości blacha.pozdrawiam
nikitka 25 stycznia 2010
Tortownica o średnicy 23 cm. Pozdrawiam :)
KasiaOlk 26 stycznia 2010
rewelacja!!!! Ja upiekłam w misce zeptera :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki