Sernik

Sernik
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Mateusz15
Pyszny i prosty sernik na kruchym spodzie przykryty delikatną pianą.

Składniki

Przygotowanie

  1. CIASTO: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać masło i posiekać. Dodać jajko, żółtko i cukier. Zagnieść szybko ciasto, dodając ew. zimną wodę. Uformować kulę i włożyć do chłodziarki na 30 - 40 minut.

  2. MASA SEROWA: Ser zemleć trzykrotnie. Dodać do niego resztę składników i ew. rodzynki oprószone mąką. Wszystko zmiksować na dość rzadką masę.

  3. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Nie używać termoobiegu! Formę o wymiarach 25 na 40 cm wysmarować tłuszczem.

  4. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na samo dno formy. Wylać na nie masę serową.

  5. Wstawić do piekarnika na około godzinę.

  6. Białka ubić na sztywno z cukrem.

  7. Wyłożyć na ciasto i dopiekać jeszcze 15 minut w 150 - 160 stopniach. Nadal nie używać termoobiegu!

  8. UWAGI: Do masy serowej można dodać olej zamiast oliwy.

  9. Przepis pochodzi z książki "Dobre gotowanie wydanej przez Vorwerk. Przepis przeszedł moją modyfikację.

Komentarze do przepisu (8)

irma 23 grudnia 2009
Ta pianka nadaje sernikowi lekkości. A czy mozna dać gotowy ser z wiaderka. Pozdrawiam.
Mateusz15 24 grudnia 2009
Oczywiście, że można (jeśli nie chcesz mielić). Nie bardzo rozumiem, o co chodzi z tą lekkością?
irma 24 grudnia 2009
Ubita piana jest tak puszysta i delikatna, że położona na wierzch ciasta nadaje mu wizualnej lekkości..
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki