Sernik

Sernik
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Gabi16
Pracochłonny ale bardzo dobry

Składniki

  • CIASTO:
  • 30 dkg mąki
  • 20 dkg margaryny
  • 3 żółtka
  • 1/2 szl. cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ser:
  • 1 kg dobrego sera
  • 30 dkg cukru pudru
  • 10 dkg masła
  • 9 jajek
  • 2 łyżki mąki kartoflanej
  • Masa:
  • 15 dkg cukru pudru
  • 20 dkg margaryny (może być masło
  • sok z 1 cytryny
  • 3 białka

Przygotowanie

  1. Ciasto: Zarobić ciasto, schłodzić w lodówce ok. 30 minut.Podzielić na dwie części, rozwałkować i upiec 2 placki.Zdejmować z blachy gdy są gorące , bo później bardzo się kruszą.

  2. Ser: Masło utrzeć z cukrem dodając po jednym żółtku. Masa jajeczna powinna być prawie biała.Następnie dodawać po łyżce, sera,stale ucierając.Ubić na sztywno pianę z 9 białek. Do masy serowej dodać mąkę kartoflanką,i ubitą pianę,delikatnie wymieszać.Wylać na blaszkę (na taką samą , na której były pieczone placki) wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec około 1 godz.Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy jest upieczony.

  3. Masa: Ubić białka i cukier na parze,ostudzić.Utrzeć margarynę dodając po łyżce ubitych białek. Na koniec dodać sok z cytryny.

  4. Na upieczony placek wyłożyć część masy,równo rozsmarować,położyć upieczony sernik, wyłożyć drugą część masy,rozsmarować przykryć drugim plaskiem, lekko docisnąć.Ciasto polać polewą.

Komentarze do przepisu (5)

wioleta333 13 listopada 2009
napewno pyszny ,.........
mala1 16 listopada 2009
od czego ten ser jest zółty ja robię podobny i zawsze ser jest biały
bulina 14 lutego 2010
od jajek ,a raczej od zółtek
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • CIASTO:
  • 30 dkg mąki
  • 20 dkg margaryny
  • 3 żółtka
  • 1/2 szl. cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ser:
  • 1 kg dobrego sera
  • 30 dkg cukru pudru
  • 10 dkg masła
  • 9 jajek
  • 2 łyżki mąki kartoflanej
  • Masa:
  • 15 dkg cukru pudru
  • 20 dkg margaryny (może być masło
  • sok z 1 cytryny
  • 3 białka
Składniki