Sernik

Sernik
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Gabi16
Bardzo dobry

Składniki

  • Ser:,
  • 1,20 kg sera zmielić,
  • 30 dkg cukru,
  • 30 dkg margaryny,
  • 6-9 żłótek
  • 1cukier waniliowy,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 budyń żółty,
  • CIASTO:,
  • 1/2 kg mąki,
  • 22 dkg margaryny,
  • 22 dkg cukru pudru,
  • 1 łyżka śmietany (lub trochę mleka),
  • 3 żółtka (białka do sera),
  • 3 łyżki kakao,
  • 3/4 paczki proszku do pieczenia,

Przygotowanie

  1. Ser: Utrzeć margarynę, cukier, żółtka, ser dodać pozostałe składniki i ucierać na końcu dodać ubitą pianę z białek

  2. Ciasto: Zagnieść ciasto podzielić na części, rozwałkować.Jedną część wyłożyć na wysmarowaną formę, dać ser i przykryć drugą częścią ciasta. Piec w temperaturze 180-200 stopni. Polać polewą

Komentarze do przepisu (2)

orwima 28 marca 2011
Wygląda wspaniale; chyba już wiem, jak smakuje...
Czy ciasto jest mocno słodkie? A ile trzeba dać proszku do... Czytaj całość »
Wygląda wspaniale; chyba już wiem, jak smakuje...
Czy ciasto jest mocno słodkie? A ile trzeba dać proszku do pieczenia? 3/4 paczki, to ile to jest płaskich łyżeczek? Mam paczki z proszkiem o różnych ilościach.
Gabi16 29 marca 2011
Ciasto nie jest słodkie, a proszku do pieczenia 1 1/2 łyżeczki.
Składniki
  • Ser:,
  • 1,20 kg sera zmielić,
  • 30 dkg cukru,
  • 30 dkg margaryny,
  • 6-9 żłótek
  • 1cukier waniliowy,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 budyń żółty,
  • CIASTO:,
  • 1/2 kg mąki,
  • 22 dkg margaryny,
  • 22 dkg cukru pudru,
  • 1 łyżka śmietany (lub trochę mleka),
  • 3 żółtka (białka do sera),
  • 3 łyżki kakao,
  • 3/4 paczki proszku do pieczenia,
Składniki