Sernik

Sernik
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Ekspresowa w przygotowaniu wersja sernika królewskiego, bez chłodzenia ciasta, bez tarcia, tylko smak wciąż ten sam...

Składniki

  • Mąka pszenna 2,5 szklanki
  • Cukier 3/4 szklanki + 1 szklanka
  • Margaryna do pieczenia schłodzona 200 g
  • Kakao naturalne 4 łyżeczki
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Jogurt typu greckiego 2 łyżki
  • Ser trzykrotnie mielony lub homogenizowany 1 kg
  • Jajko kurze 4 szt.
  • Budyń waniliowy 1 opakowanie 40 g

Przygotowanie

  1. Mąkę, proszek do pieczenia, margarynę, kakao, 3/4 szklanki cukru i jogurt naturalny siekać razem tak długo, aż ciasto uzyska grudkowatą konsystencję, składniki wymieszają się, ale będzie możliwe pokruszenie ciasta.

  2. Połowę przygotowanego w etapie 1 ciasta pokruszyć na dno natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy o średnicy około 26 cm. Ciasto delikatnie ugnieść, aby pokryło całe dno formy.

  3. Ser, 1 szklankę cukru, budyń i jajka dokładnie wymieszać i wylać do tortownicy na ciasto.

  4. Na wierzch sera pokruszyć pozostałą część ciasta.

  5. Piec w piekarniku z włączonymi grzałkami górną i dolną w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 1 godzinę.

  6. Po wyjęciu ciasta z piekarnika sugeruję upuszczenie go z wysokości około 50 cm, aby uwolnić pęcherzyki powietrza i zapobiec opadnięciu sernika po wystudzeniu.

Komentarze do przepisu (17)

SlodkoSlodka83 11 listopada 2019
Pyszny serniczek :-)
Konto usunięte 11 listopada 2019
Wygląda apetycznie:)
Docherro 11 listopada 2019
Bardzo smaczny,serniki to ja uwielbiam:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Mąka pszenna 2,5 szklanki
  • Cukier 3/4 szklanki + 1 szklanka
  • Margaryna do pieczenia schłodzona 200 g
  • Kakao naturalne 4 łyżeczki
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Jogurt typu greckiego 2 łyżki
  • Ser trzykrotnie mielony lub homogenizowany 1 kg
  • Jajko kurze 4 szt.
  • Budyń waniliowy 1 opakowanie 40 g
Składniki