Sernik

Sernik
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: figg
Ten przepis mam od swojej babci i jest to nasz ulubiony sernik:-))

Składniki

  • Ser biały z wiaderka lub twaróg zmielony 1kg
  • Grysik 1szkl.
  • Cukier 1szkl.
  • Jajka 8szt.
  • margaryna 1szt.
  • aromat pomarańczowy, rodzynki lub żurawina

Przygotowanie

  1. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę a następnie dodawać po kawałku margaryny miksując. Teraz powoli dodajemy grysik, po łyżce sera a na koniec pianę z ubitych białek, aromat i rodzynki.
    Pieczemy 1 godzinę w 190 stopniach. jeżeli zbyt nam się przyrumieni wierzch można go przykryć folią. Piekę go w tortownicy 24cm. Studzimy przez chwilę w uchylonym piekarniku po czym wyciągamy. Tym razem posypałam go cukrem pudrem na prośbę syna ale najczęściej polewam go roztopioną gorzką czekoladą.

Komentarze do przepisu (9)

zlytygrysek 20 stycznia 2014
Wspaniały sernik i zasługuje na najwyższą ocenę. Musisz Figg wybaczyć ,że Ciebie nikt nie ocenia, ale taka ... Czytaj całość »
Wspaniały sernik i zasługuje na najwyższą ocenę. Musisz Figg wybaczyć ,że Ciebie nikt nie ocenia, ale taka są wszyscy zajęci oceną indyka i łazanek ,że zabrakło im czasu , aby Twój przepis zauważyć :)) Pozdrawiam.
zlytygrysek 20 stycznia 2014
Gapa ze mnie i imbecyl , bo przecież oceniają smakerowicze przepis na Twój pyszny sernik, a ja miałem na myśli... Czytaj całość »
Gapa ze mnie i imbecyl , bo przecież oceniają smakerowicze przepis na Twój pyszny sernik, a ja miałem na myśli wystawienie komentarza pod tym przepisem A więc przepraszam oceniających za mój ewidentny błąd :))
Konto usunięte 20 stycznia 2014
Pyszna klasyka:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ser biały z wiaderka lub twaróg zmielony 1kg
  • Grysik 1szkl.
  • Cukier 1szkl.
  • Jajka 8szt.
  • margaryna 1szt.
  • aromat pomarańczowy, rodzynki lub żurawina
Składniki