Serniczki z patelni

Serniczki z patelni
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Placki wyszły przepyszne, z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Lekko słodkie i lekko kwaskowe jednocześnie. Oprószone cukrem pudrem to dla mnie idealny deser czy też osobny posiłek w ciągu dnia.

Składniki

  • 250g białego chudego sera
  • 0,5szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 male jajko
  • 3 łyżki cukru
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie

  1. Do miski włożyłam biały ser. Użyłam sera białego chudego, takiego miałkiego jakby zmielonego jeden raz. Do sera wbiłam jajko, wsypałam mąkę pszenną tortową i cukier. Wszystko wymieszałam dokładnie łyżką na dość jednolite ciasto. Jest to trochę trudne do wykonania, bo ciasto jest bardzo gęste. Można nawet wymieszać je ręką. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i za pomocą łyżki wykładałam małe porcje ciasta. Ciasto dociskałam łyżką, spłaszczając je aby powstał placek o grubości niecałego 1cm. Najlepiej robić o łyżka zanurzaną w gorącym oleju żeby ciasto się nie kleiło. Placki smażyłam na niedużym ogniu po kilka minut. Dzięki temu nie spaliły się od razu z wierzchu, a uzyskały fajną chrupiącą skórkę. Po usmażeniu wykładałam placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Placki przed podaniem oprószyłam cukrem pudrem. Można je też podać z ulubionym dżemem. Placki są pyszne na gorąco i na zimno.

Składniki
  • 250g białego chudego sera
  • 0,5szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 male jajko
  • 3 łyżki cukru
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia
Składniki