Semifredo migdałowo - truskawkowe

Semifredo migdałowo - truskawkowe
> 5-6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Smakiiwony
Przepyszny orzeźwiający deser na upały.

Składniki

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 50 g płatków migdałowych
  • 1/2 szkl. truskawek (mogą być mrożone)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Przygotowanie

  1. Płatki migdałowe podpraż na suchej patelni a truskawki rozgnieć widelcem lub jak wolisz to zmiksuj blenderem.
    Jajka sparz potem oddziel zółtka od białek. Żółtka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. W drugiej misce ubij białka a w trzeciej śmietankę .

  2. Powoli połącz śmietankę z żółtkami i białkami. Na końcu dodaj migdały i truskawki . Delikatnie wymieszaj.
    Foremkę keksową wyłóż folią spożywczą .Całą powstałą masę wlej do keksówki. Włóż do zamrażarki. Ja mrożę całą noc a przed podaniem wyciągam 10 minut wcześniej. Smacznego

Komentarze do przepisu (2)

slodkisentyment 26 lipca 2019
Pycha :)
konhambos 26 lipca 2019
Cudowne!
Składniki
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 50 g płatków migdałowych
  • 1/2 szkl. truskawek (mogą być mrożone)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
Składniki