Semifredo czekoladowo-truskawkowe

Semifredo czekoladowo-truskawkowe
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Domowy deser lodowy to świetna sprawa na upalne dni. A robi się go szybko i łatwo. Polecam.

Składniki

  • 400 ml śmietanki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 4-5 łyżek mleka
  • 1 łyżeczka masła
  • około 400 g truskawek

Przygotowanie

  1. Keksówkę o wymiarach 10x30 cm wyłożyć folią lub papierem do pieczenia.
    Śmietana kremówka musi być dobrze schłodzona. Ubić ją mikserem dodając cukier puder i mascarpone. Część ubitego kremu wyłożyć na dno foremki. Na krem porozkładać połówki truskawek i posypać drobno posiekaną czekoladą. Pokroić tylko połowę tabliczki. Resztę zachować na polewę. Kolejna warstwa w keksówce to znów krem. Następnie jeszcze raz połówki truskawek i i reszta posiekanej czekolady. Na wierzch pozostała część kremu.
    Keksówkę dać do zamrażarki na sześć-siedem godzin. Po wyjęciu polać polewą z rozpuszczonej czekolady w mleku i odrobinie masła. Na wierzch dekoracja z truskawek.

Komentarze do przepisu (9)

fafiatko 24 czerwca
Deser musiał smakować obłędnie!!!!
KulinarnaChwila 25 czerwca
Pyszotka:)
Docherro 26 czerwca
Cudowny i przepyszny:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 4-5 łyżek mleka
  • 1 łyżeczka masła
  • około 400 g truskawek
Składniki