Semifreddo z truskawkami

Przepis dnia 2014-06-15
Semifreddo z truskawkami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: sereberko80
Semifreddo, czyli na wpół zamrożone. Przepyszne domowe lody, bardzo kremowe, śmietankowe z dodatkiem truskawek, polecam :-)

Składniki

  • śmietanka kremówka 36% 400 ml
  • jajko 3
  • cukier 1/2 szkl.
  • ekstrakt waniliowy
  • truskawki 20 dag
  • masło 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Śmietankę dobrze schłodzić.
    Truskawki pokroić na ćwiartki i smażyć na maśle na dużym ogniu kilka min. aż zmiękną i puszczą sok, wystudzić.
    Jeśli ktoś tak jak ja boi się surowych jajek w deserach - polecam umieścić je w garnku lub misce, zalać wrzącą wodą i po 30 s wylać wodę i schłodzić szybko zimną (Białko lekko się zetnie i powstaną białe nitki w białku ale to nie ma wpływu na dobre ubicie piany).
    W trzech osobnych miskach ubić śmietankę, białka i żółtka z cukrem. Wszystkie trzy masy dokładnie połączyć łyżką, dodać ekstrakt waniliowy i truskawki z sosem, delikatnie wymieszać łyżką do powstania smug truskawkowych. Masę przelać do formy keksowej wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do zamrażarki najlepiej na całą noc. Przed podaniem wyjąć ok. 10 min. wcześniej, aby lekko się rozmroziły. Smacznego :-)

Komentarze do przepisu (14)

BEATA1978 12 czerwca 2014
Wspaniałe :)
Jola73 12 czerwca 2014
WOW rewelacyjne :)
Ewaaa 13 czerwca 2014
bajecznie wyglądają i też tak smakują na pewno :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • śmietanka kremówka 36% 400 ml
  • jajko 3
  • cukier 1/2 szkl.
  • ekstrakt waniliowy
  • truskawki 20 dag
  • masło 1 łyżka
Składniki