Semifreddo, malinowy deser mrożony

Semifreddo, malinowy deser mrożony
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: KORAL
Banalnie proste. Semifreddo po włosku oznacza pół-zimny. Deser polega na tym, że najpierw się go mrozi, a potem przekłada na godzinę do lodówki, by się lekko roztopił. Smakiem przypomina lody. Kto nie robił gorąco polecam.

Składniki

  • śmietana 30-36 % 400 ml
  • cukier brązowy, kokosowy 27 g
  • kakao 1 łyżka
  • około 10 średnich bez
  • maliny 300 g

Przygotowanie

  1. Prostokątna blaszka 22 X 9 cm, wysokość 7 cm.
    Schłodzoną śmietanę ubijamy na prawie sztywno, dodajemy cukier, kakao i dalej ubijamy aż masa będzie całkiem sztywna.
    Kilkanaście malin zostawiamy w całości, resztę wrzucamy do śmietany, chwilkę miksujemy.

  2. Dodajemy lekko pokruszone bezy i mieszamy łyżką.

  3. Blaszkę wykładamy przezroczystą folią.
    Na spodzie układamy kilka malin i wykładamy masę śmietanową, wyrównujemy powierzchnię.

  4. Blaszkę owijamy folią i wstawiamy na minimum 4 godziny do zamrażalnika.
    Na godzinę przed podaniem deser przekładamy do lodówki.

  5. Deser obracamy i zdejmujemy folię .

  6. Wyjęty deser ozdabiamy malinami i ew. posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (5)

SlodkoSlodka83 23 sierpnia 2018
Pycha,zjadłabym ;-)
babcitereskiciasta 23 sierpnia 2018
Elu, ale narobiłaś mi smaku. Na upały najlepsze takie lody.:)
ErJot 23 sierpnia 2018
Rewelacja:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • śmietana 30-36 % 400 ml
  • cukier brązowy, kokosowy 27 g
  • kakao 1 łyżka
  • około 10 średnich bez
  • maliny 300 g
Składniki