Semifreddo kawowo-orzechowe

Semifreddo kawowo-orzechowe
> 5-6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: LenaMS
Przyjemnie kawowy, delikatnie puszysty i rozpływający się w ustach deser.

Składniki

  • Śmietana kremówka, 1 szkl. (np. Zott 200g 30%)
  • białka, 3
  • cukier, 1/2 szkl.
  • woda, 1 szkl.
  • kawa rozpuszczalna, 2 łyżki (lub 1 łyżka kawy rozp.+1 łyżka cappucino orzechowego)
  • herbatniki, małe opakowanie (48g)
  • orzechy włoskie, duża garsc

Przygotowanie

  1. Zagotowac 1 szkl. wody z 1/2 szkl. cukru do momentu aż powstanie lekki syrop. Ostudzic.

  2. Formę keksówkę wyłożyc folią spożywczą zostawiając dłuższe boki (ok. 6cm). Herbatniki drobno pokruszyc. Orzechy podrumienic na suchej patelni i również drobno pokruszyc (dla chętnych polecam zrobic orzechy w karmelu). Ubic białka na sztywno z odrobiną soli. Ciągle ubijając wlewac cienkim strumieniem ostudzony syrop cukrowy.

  3. Kawę rozpuścic w 1 łyżce ciepłej wody. Zimną śmietanę kremówkę ubic na sztywno. Dodac rozpuszczoną kawę i dobrze wymieszac. Do masy dodac ubite białka, herbatniki i orzechy i ponownie wszystko dokładnie wymieszac.

  4. Masę przelac do keksówki i wstawic do zamrażarki. Masa powinna się ściąc już po 2-3 godzinach.

Komentarze do przepisu (18)

Konto usunięte 26 maja 2010
Ale fajne! :)
tota 26 maja 2010
musi byc smaczne :-)
Bardolka 26 maja 2010
Dobre dobre! :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Śmietana kremówka, 1 szkl. (np. Zott 200g 30%)
  • białka, 3
  • cukier, 1/2 szkl.
  • woda, 1 szkl.
  • kawa rozpuszczalna, 2 łyżki (lub 1 łyżka kawy rozp.+1 łyżka cappucino orzechowego)
  • herbatniki, małe opakowanie (48g)
  • orzechy włoskie, duża garsc
Składniki