Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Selerowe placuszki"
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 66
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 274
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 254
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 66
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 274
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 254
Składniki
Seler opłucz, obierz ze skórki, a potem zetrzyj na tarce jarzynowej o małych oczkach. Umieść w misce. Dodaj 3 całe jajka, 3 łyżki mleka, starty na tarce żółty ser oraz 3 łyżki mąki pszennej. Starannie wymieszaj . Powstałą masę na placki dopraw do smaku solą, pieprzem oraz umytym i drobno posiekanym szczypiorkiem (kilka łodyżek).
Ziemniaki obierz z łupinek, wrzuć na posolony wrzątek i ugotuj do miękkości. Odcedź, pozostaw do przestudzenia. Następnie ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa.
Do masy ziemniaczanej wlej gorące mleko (500 ml), starannie rozmieszaj. Na koniec dodaj masło. Powstałą kaszkę ziemniaczaną dopraw do smaku solą.
Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Partiami nakładaj porcje ciasta selerowego i smaż rumiane placuszki (po kilka minut z każdej strony).
Kaszkę rozlej do miseczek. Udekoruj osączonym groszkiem z pu szki, połówkami pomidorków koktajlowych, plasterkami marchwi, oliwek oraz listkami rukoli, tworząc śmieszne buźki. Podawaj z plackami.
Czas ok. 60 min; porcja – 440 kcal, cena 3 złŹródło: Świat kobiety