Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Selerowe dukaciki"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Składniki
Szynkę i boczek pokrój w kostkę o boku ok. 1,5 cm. Wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i szczyptą soli. Odstaw. Selery obierz i umyj. Pokrój na plastry o grubości ok. 0,5 cm.
Skrop je sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Natrzyj solą i pieprzem. Po 30 minutach wrzuć do wrzątku, gotuj ok. 10 minut. Wyjmij, osącz.
Łyżkę masła rozgrzej. Cebulę obierz, pokrój. Szynkę posyp mąką, wrzuć na masło, dodaj cebulę. Podsmaż, podlej wodą, wrzuć fasolkę. Duś 30 min.
Wymieszaj bułkę i sezam. Jajko roztrzep z mlekiem. Krążki selera zanurz w jajku, każdy przykryj wędliną, znowu zanurz w jajku, obtocz w sezamie z bułką. Usmaż na oleju z obu stron.
Na talerze nałóż po porcji szynki z fasolką. Na wierzchu połóż po kotlecie. Udekoruj sałatą.Źródło: Naj