Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Selerowa surówka z rzodkwią"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 128
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 197
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 73
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 149
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 128
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 197
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 73
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 149
Składniki
Bulwę selera, średnią marchewkę oraz białą rzodkiew oczyść starannie, opłucz. Warzywa pokrój w cienkie paseczki lub zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Włóż do miski, skrop sokiem wyciśniętym ze sparzonej cytryny, dokładnie wymieszaj.
Powstałą mieszankę wymieszaj z majonezem (ewentualnie z jogurtem naturalnym). Dopraw do smaku solą, cukrem oraz pieprzem. Orzechy włoskie posiekaj grubo, dodaj do surówki.
Jeśli chcesz, możesz je wcześniej uprażyć na suchej patelni. Odstaw na 30 minut do lodówki.
Jajka wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj na twardo. Ostudź, a potem obierz. Również zetrzyj na tarce jarzynowej.
Sałatę lodową podziel na liście, opłucz starannie pod bieżącą wodą, a następnie osusz w spe cjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku. Na talerzach rozłóż miseczki z sałaty. Napełnij je schłodzoną surówką, posyp startym jajkiem i dowolnie udekoruj.Źródło: Świat kobiety