Scones z truskawkami

Scones z truskawkami
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Coś nowego na śniadanie? Proszę bardzo! Scones to brytyjskie, maślane bułeczki, serwowane na śniadanie lub podczas tea time. Najbardziej popularna jest klasyczna wersja bez dodatków, lub z rodzynkami, choć coraz częściej można je spotkać z różnymi dodatkami. Kiedy pierwszy raz spróbowałam scones w jednej z lokalnych kawiarni, nie bardzo mogłam zrozumieć, dlaczego Brytyjczycy tak za nimi przepadają. Ot zwykła buła, która nie powalała smakiem. Kiedy jednak posmarowałam jeszcze ciepłe scones masłem i truskawkowym dżemem zrozumiałam, że dopiero w tym połączeniu nabierają one charakteru. Do tego obowiązkowo filiżanka dobrej, angielskiej herbaty bądź kawy i można się w nich zakochać! Jeśli więc macie ochotę na podwieczorek lub śniadanie w stylu angielskim, zapraszam na pyszne scones z pachnącymi truskawkami. Wspaniałe lekkie i niezbyt słodkie. Place lizać!

Składniki

  • 420 g mąki pszennej
  • 140 g truskawek
  • 2 jajka
  • 80 g zimnego masła
  • 120 g kwaśnej śmietany
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dodatkowo
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka cukru
  • Polewa
  • 1 łyżka mleka
  • 65 g cukru pudru
  • 3 krople ekstraktu truskawkowego *

Przygotowanie

  1. W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i kilkukrotnie miksujemy pulsacyjnie do momentu, aż mieszanina będzie przypominać grube okruchy. Do śmietany dodajemy jajka i lekko mieszamy, aby składniki się połączyły. Masę śmietanową dodajemy do ciasta i miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników. Bardzo ważne jest, aby ciasta nie mieszać zbyt długo. To ciasto nie przypomina naszego klasycznego ciasta kruchego. To raczej niedbale zagniecione ciasto, które nie powinno mieć gładkiej i jednolitej konsystencji. Pod koniec dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki truskawki i bardzo krótko mieszamy.
    Ciasto przekładamy na papier do pieczenia i formujemy okrąg o grubości 2,5-3 cm. Kroimy na 8 równych trójkątów i delikatnie je rozsuwamy, aby nie skleiły się podczas pieczenia. Smarujemy mlekiem i posypujemy grubym cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 20-25 minut do uzyskania rumianego koloru.

  2. Polewa

    Wszystkie składniki polewy mieszamy ze sobą do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Jeżeli polewa jest zbyt gęsta, należy dodać odrobinę mleka. Jeśli jest za rzadka, dodajemy więcej cukru. Tak przygotowaną polewą dekorujemy każdą bułeczkę. Podajemy jeszcze ciepłe z masłem oraz ulubionym dżemem.

    Odnośniki

    * opcjonalnie
    Uwagi dodatkowe
    -scones najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale można podgrzać je w mikrofali

Komentarze do przepisu (3)

KulinarnaChwila 28 maja
Super;)
konhambos 28 maja
uwielbiam scones, sa one równie popularne w USA na tea time. Dotychczas znalam tylko klasyczne lub z rodzynkami,... Czytaj całość »
uwielbiam scones, sa one równie popularne w USA na tea time. Dotychczas znalam tylko klasyczne lub z rodzynkami, mysle, ze z truskawkami tez sa pyszne.
Jagodzianka17 03 czerwca
U nas w sklepach raczej też klasyczne, ale w domach robi się z różnymi dodatkami :)
Składniki
  • 420 g mąki pszennej
  • 140 g truskawek
  • 2 jajka
  • 80 g zimnego masła
  • 120 g kwaśnej śmietany
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dodatkowo
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka cukru
  • Polewa
  • 1 łyżka mleka
  • 65 g cukru pudru
  • 3 krople ekstraktu truskawkowego *
Składniki