Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 17
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 32
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 88
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 285
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 17
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 32
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 88
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 285
Składniki
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i dodaj pokrojone na kawałki zimne masło, posiekaj za pomocą siekaczki. Możesz także wszystkie składniki wysypać na stolnicę i użyć noża do posiekania. Po wykonaniu tej czynności kawałki masła powinny być bardzo małe, widoczne tylko w niektórych miejscach. Następnie dodaj płyn, czyli mleko wymieszane z jajkiem i połącz najpierw za pomocą łyżki, a następnie bardzo krótko zagnieć rękami. Zostaw odrobinę płynu do posmarowania wierzchu ciastek.
Ciasto wyłóż na stolnicę i rozwałkuj na grubość ok. 1,5 cm, wycinaj kształty za pomocą foremki o ostrych brzegach. Ja do tego celu użyłam kieliszka do wina. Ciastka wycinaj zdecydowanym, szybkim ruchem, nie kręć foremką tylko wciskaj ją w ciasto, wszystko po to żeby uzyskać strukturę typową dla scones.
Gotowe ciastka wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 220°C.