Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sandacz na warzywnym posłaniu"
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1020
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1177
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11967
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1020
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1177
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11967
Składniki
Czas przygotowania: 40 minut. 1 porcja: 270 kcal. Cena porcji: 5,85 zł
Filety z sandacza opłucz, wytrzyj do sucha i podziel na porcje. Skrop sokiem z cytryny. Posyp solą i włóż do lodówki na godzinę. Warzywa (w zależności od rodzaju) obierz lub oczyść, opłucz.
Cebule grubo posiekaj. Pietruszkę, marchewki oraz seler potnij w słupki, a por w cienkie plasterki.
W rondlu rozgrzej olej. Wrzuć cebule, usmaż ją na szklisto. Dodaj marchewkę, seler, pietruszkę oraz por. Wszystkie warzywa smaż jeszcze 2–3 minuty, stale mieszając. Posyp solą, pieprzem, zielem angielskim oraz pokruszonymi listkami laurowymi.
Skrop winem i kilka minut duś pod przykryciem na średnim płomieniu. Następnie wlej śmietanę i wymieszaj. Przypraw do smaku.
Żaroodporne naczynie posmaruj masłem. Na spodzie rozłóż warzywny sos. Ułóż na nim kawałki ryby. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz około 20 minut. Gotowe danie udekoruj listkami natki pietruszki. Jako dodatek polecamy razowe pieczywo albo ziemniaki z wody.Źródło: Tina