Salceson, czyli rolada z wafli

Salceson, czyli rolada z wafli
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: luna76
Przepis na tę roladę jest nieskomplikowany i bardzo szybko się ją pzrygotowuje

Składniki

  • 1 kostka margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie wafli
  • 3 łyżki kakao
  • 1 opakowanie herbatników
  • 1 galaretka
  • Polewa:
  • 1 kostka masła
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie

  1. 3-4 wafle zawinąć w mokrą ściereczkę i zaczekać aż zmiękną ( ja zawijam każdy w osobną). Cukier, margarynę i kakao rozpuścić, wystudzić, dodać pokruszone herbatniki i pozostałe wafle( ja mielę przez maszynkę do mięsa). Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody i wlać do masy czekoladowej. Wymieszać, masą smarować wafle i zwinąć jak roladę.
    Składniki polewy podgrzewam w garnuszku, aż się połączą ze sobą, studzę i smaruję wierzch rolady.
    Odstawiam do całkowitego stężenia

Komentarze do przepisu (16)

GREGORHSPEED 14 lutego 2015
Beatko ,super! Przepyszne! Mniam :)
Futka 15 lutego 2015
Super propozycja! wspaniała i smaczna rolada :)
renka 15 lutego 2015
Czyli smarować wafle i składać ich jeden na drugi i to razem zwinąć w roladę - czy tak?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kostka margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie wafli
  • 3 łyżki kakao
  • 1 opakowanie herbatników
  • 1 galaretka
  • Polewa:
  • 1 kostka masła
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki kakao
Składniki