Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sałatka z tuńczykiem i jajkiem"
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 21
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 123
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 103
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 96
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 21
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 123
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 103
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 96
Składniki
Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj al dente według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej na sicie, przepłucz zimną wodą i pozostaw do osączenia.
Osobno ugotuj na twardo jajka. Ostudź, obierz i pokrój na ćwiartki. Sałatę opłucz, osusz. Porwij liście na mniejsze kawałki. Umyte pomidorki poprzekrawaj na połówki lub ćwiartki.
Oczyść bulwę fenkułu oraz czerwoną cebulę. Pokrój warzywa w cienkie piórka. Osącz z zalewy 3-4 fileciki anchois, pokrój je na mniejsze kawałki. Odlej na sicie kilka czarnych oliwek.
Tuńczyka osącz z oleju, lekko rozdrobnij widelcem. W misce wymieszaj olej z octem winnym. Sos dopraw do smaku ziołami (np. oregano), solą i pieprzem.
Do sosu wrzuć makaron, sałatę, pomidorki, fenkuł i cebulę, wymieszaj. Na wierzchu rozłóż mięso tuńczyka oraz ćwiartki jajek. Sałatkę posyp czarnymi oliwkami oraz anchois.
Czas ok. 30 min; porcja – 390 kcal, cena 4 zł.
. Aromat sałatki z dodatkiem fenkułu wzmocni szczypta anyżu.Źródło: Świat kobiety