Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sałatka z burakami, brzoskwiniami i orzechami"
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 163
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 84
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 320
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1095
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 26
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1538
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 163
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 84
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 320
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1095
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 26
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1538
Składniki
Buraki myjemy i przekładamy do szybkowara. Zalewamy wodą i gotujemy według czasu podanego w instrukcji. W międzyczasie kroimy obraną cebulę w półplastry, a także myjemy i osuszamy sałatę. Gdy buraki będą już gotowe i ostudzone, obieramy je ze skóry w rękawiczkach, a następnie kroimy w średniej grubości plastry.
Do słoiczka wlewamy oliwę, biały ocet winny, wino, pieprz i sól, zakręcamy wieczko i energicznie potrząsamy, żeby się połączyły w aksamitny sos.
Osączone z zalewy brzoskwinie kroimy w plastry podobnej grubości co buraki. Orzechy podprażamy na patelni bez tłuszczu i grubo siekamy. Na talerzach układamy sałatę, na niej plastry buraków, brzoskwiń oraz półplastry czerwonej cebuli. Polewamy sosem i obficie posypujemy orzechami.
Sałatkę podajemy z grzankami z wieloziarnistego pieczywa tostowego lub z czosnkową bagietką oraz lampką wytrawnego białego wina.Źródło: Rewia