Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sałatka z brzoskwinią i winogronami"
Rewelacyjne, bardzo bogate w smaku wegetariańskie curry. Słodkie od batata i...
Odsłon: 46
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 66
Makaron w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, a...
Odsłon: 88
Rewelacyjne, bardzo bogate w smaku wegetariańskie curry. Słodkie od batata i...
Odsłon: 46
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 66
Makaron w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, a...
Odsłon: 88
Składniki
Mięso umyj, przekrój na pół. Ugotuj z dodatkiem ulubionych ziół. Wystudź i pokrój w kostkę. Brzoskwinie sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę lub niezbyt grube paski. Winogrona umyj pod bieżącą wodą, osusz, przekrój na pół. Z melona usuń pestki, specjalną łyżeczką wydrąż kulki z miąższu. Możesz też pokroić go w kostkę.
Do kubeczka wlej oliwę z oliwek, ocet winny, miód oraz sok z limonki. Starannie wymieszaj. Do miski włóż pokrojoną pierś z kurczaka, brzoskwinie, winogrona i melona. Polej przygotowanym dressingiem i delikatnie wymieszaj.
Możesz przygotować inną wersję sałatki z kurczakiem. Do pokrojonego mięsa dodaj pokrojonego w kostkę ananasa, 1 puszki osączonej z zalewy kukurydzy, 3-4 łyżki rodzynek oraz 2 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich. Całość polej sosem przygotowanym z kilku łyżek majonezu oraz gęstego jogurtu naturalnego np. greckiego. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Sałatkę możesz urozmaicić dodając do niej ugotowany ryż lub posiekany seler naciowy.
40 minut Porcja: 330 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie