Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sałatka z bobu w tostach"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 114
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 117
Polecam.
Odsłon: 198
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 114
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 117
Polecam.
Odsłon: 198
Składniki
Kromki chleba tostowego okroić ze skórki i wyłożyć nimi szerokie filiżanki lub miseczki. Lekko skropić oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec, aż się zrumienią (zwykle trwa to 7-8 minut).
Ser pleśniowy pokruszyć lub (jeśli jest twardy) pokroić w drobną kostkę i wymieszać z ostudzonym bobem. Gotowe „naczynka” z chleba tostowego wyjąć z miseczek i przełożyć do nich bób z serem.
Zrobić sos: majonez doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać do przystawki.
Aby bób zachował piękny, intensywnie zielony kolor, należy zaraz po ugotowaniu zalać go zimną wodą i wrzucić kilka kostek lodu.
ok. 20 minutŹródło: Twoje Imperium