Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 54
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 29
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 173
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 234
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 788
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 54
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 29
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 173
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 234
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 788
Składniki
Pomarańcze polewam wrzątkiem, wycieram papierowym ręcznikiem. Jeden owoc kroję w ósemki, a te w plasterki. Z drugiej pomarańczy ścieram skórkę (bez białej części) na tarce o małych otworkach. Następnie przekrawam owoc i wyciskam z niego sok. Twaróg rozgniatam widelcem.
Mieszam go z dwiema łyżkami soku pomarańczowego, startą skórką, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Szczypiorek płuczę, osuszam, drobno siekam. Z twarożku formuję małe kuleczki (wychodzi mi 20 sztuk), każdą obtaczam w szczypiorku.
Liście sałaty delikatnie rozdzielam, myję, osuszam i rozkładam na półmisku. Oliwę mieszam z octem, dodaję pozostały sok z pomarańczy, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Połową sosu skrapiam sałatę. Układam na niej serowe kuleczki i kawałeczki pomarańczy. Polewam resztą sosu.
25 min. Porcja zawiera ok. 250 kcal. Porcja kosztuje ok. 2 zł.Źródło: Tina