Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sałatka warzywno-serowa"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10522
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 896
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4906
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 837
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10522
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 896
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4906
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 837
Składniki
Przebierz listki roszponki i rukoli. Opłucz je starannie pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym, przełóż do miski.
Z listków młodej botwinki odetnij końcówki. Opłucz, osusz, dodaj do miski z roszponką i rukolą. Pomidory umyj, przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne i nasady ogonków. Pokrój pomidory na ósemki. Wrzuć do miski.
Żółty ser pokrój w dużą kostkę. Przygotuj zielony sos pesto. Bazylię opłucz, osusz starannie na papierowym ręczniku kuchennym, posiekaj na mniejsze kawałki.
Posiekaną bazylię przełóż do kielicha blendera. Dodaj orzeszki (piniowe lub ziemne), obrany z osłonki i posiekany czosnek oraz oliwę. Całość zmiksuj na gładki sos. Dopraw go do smaku solą i pieprzem.
Przygotowaną sałatkę rozłóż do miseczek. Każdą porcję posyp kostkami żółtego sera, a następnie polej bazyliowym sosem pesto.
porcji, czas ok. 20 min; porcja – 230 kcal, cena 2,80 zł.
. Gdy brak ci czasu, wykorzystaj do sałatki gotowy sos pesto.Źródło: Świat kobiety