Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sałatka w chrupiących ziemniakach"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Czas przygotowania 75 minut. Cena porcji ok. 1,20 zł
Nieobrane ziemniaki myjemy, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, każdy zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200oC przez 45 minut.
Następnie studzimy, przekrawamy na pół i wydrążamy środek, zostawiając łódeczki grubości pół centymetra. Zapiekamy, aby były chrupiące. Z wydrążonego miąższu możemy zrobić purée, uformować małe kulki i zapiec. Będą dodatkiem do dania.
Warzywa myjemy. Dymkę kroimy w piórka. Paprykę, pomidory, łodygę selera kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy pieprzem, solą i oliwą, mieszamy.
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i łączymy z majonezem. Warzywną sałatkę wykładamy na ciepłe ziemniaki i podajemy z sosem majonezowo-czosnkowym.Źródło: Rewia