Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sałatka śledziowa z zielonym groszkiem"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5447
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 295
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 28010
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 104
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5447
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 295
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 28010
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 104
Składniki
Śledzie mocz co najmniej przez godzinę w zimnej wodzie, wyjmij, wytrzyj do sucha i pokrój na kawałeczki.
Jajka włóż do lekko posolonej wrzącej wody, gotuj ok. 10 minut. Ugotowane na twardo jajka wyjmij, przestudź, polewając zimną wodą, obierz ze skorupki. Wystudź.
Groszek przełóż na sitko, poczekaj, aż ocieknie z zalewy. Cebule obierz, drobno posiekaj. Zimne jajka pokrój w kosteczkę.
Śmietanę wymieszaj z majonezem, ew. lekko posól. Rozdrobnione filety śledziowe oraz groszek, cebulę i jajka włóż do miseczki. Polej przygotowanym sosem śmietanowym. Dobrze wymieszaj.
Sałatkę odstaw w chłodne miejsce, aby smaki się przeniknęły. Przemieszaj. Przed podaniem udekoruj gałązkami koperku. Podawaj np. z kromką razowego chleba.Źródło: Tina