Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sałatka śledziowa na ostro"
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 443
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 13039
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 98
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 443
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 13039
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 98
Składniki
Filety śledziowe moczymy w zimnej wodzie lub w zimnym mleku przez godzinę, aby pozbawić je nadmiaru soli. Jeśli zajdzie potrzeba, można zmienić wodę i zostawić w niej śledzie na kolejną godzinę. Śledzie osuszamy, kroimy w paseczki, skrapiamy dwiema łyżkami oliwy i sokiem z cytryny.
Obraną czerwoną cebulę kroimy w piórka. Ogórki konserwowe, umyte, nieobrane ogórki świeże i umyte rzodkiewki tniemy na cienkie półplasterki Papryczki i koperek i bardzo drobno siekamy.
Pozostałą oliwę miksujemy z musztardą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Przygotowane warzywa mieszamy ze śledziami, polewamy sosem. Na kilka godzin odstawiamy w chłodne miejsce, żeby smaki się przegryzły. Dekorujemy i podajemy.
Czas przygotowania 30 minut. Cena jednej porcji około 3,50 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 308 kcal. Białko 8 g/Tłuszcz 8 g/Węglowodany 46 gŹródło: Rewia