Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sałatka na grzankach"
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 72
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 200
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 105
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 72
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 200
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 105
Składniki
Kromki pieczywa ułóż na pokrytej pergaminem blasze. Opiekaj 5-8 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. Możesz też zrumienić je w tosterze lub na suchej patelni.
Mięso kurczaka opłucz, osusz, pokrój na małe kawałki. Oprósz solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Wrzuć mięso. Smaż na złoty kolor. Zdejmij z patelni, przestudź.
Ser feta osącz z zalewy, pokrój w kostkę. Pomidorki czereśniowe opłucz i osusz, przekrój na połówki. Ogórek umyj, pokrój w cienkie półplasterki. W salaterce wymieszaj mięso z fetą, pomidorkami i ogórkiem. Następnie dopraw solą oraz pieprzem, rozłóż na ciepłym pieczywie.
Przygotuj sos ziołowy z 4-5 łyżek oliwy, przeciśniętego przez praskę czosnku, odrobiny soku z cytryny, łyżki posiekanego koperku oraz soli i pieprzu do smaku. Skrop sałatkę na grzankach, przed podaniem na stół udekoruj listkami bazylii.
Czas ok. 20 min; porcja – 220 kcal, cena 1,90 zł, 6 porcji.
Baza do sosu
Przygotuj w wię- kszym słoiku klasyczną bazę do winegretu (z oliwy, octu, soli i pieprzu). Posłuży ci ona do przygotowania wielu sosów: czosnkowego, musztardowego lub ziołowego.Źródło: Świat kobiety