Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sałatka jarzynowa na Wielkanoc"
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 125
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 31
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 79
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 125
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 31
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 79
Składniki
1. Ziemniaki wyszoruj, ugotuj w mundurkach do miękkości (ok. 20 minut). Odlej, ostudź, a potem obierz i pokrój w ko stkę. Możesz też wykorzystać ziemniaki ugotowane poprzedniego dnia.
Jajka ugotuj z solą na twardo (8-10 minut). Ostudź w zimnej wodzie, obierz i poszatkuj. Szynkę pokrój w kostkę. Umyj i osusz połówki kolorowych papryk. Usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w kostkę. Wymieszaj z jajkami, szynką i ziemniakami.
Ogórki osącz z zalewy, drobno poszatkuj, dodaj do składników sałatki razem z obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulą. Dodaj osączony groszek. Całość wymieszaj z 3-4 łyżkami majonezu. Gotową sałatkę dopraw do smaku solą oraz czarnym pieprzem.
1-2 pęczki szczypiorku opłucz, osusz na papierowym ręczniku kuchennym, nożyczkami poprzycinaj końce. Przygotuj szklaną miskę. Wyłóż ją szczypiorkiem i napełnij sałatką.
Czas (bez gotowania) ok. 20 min; porcja - 240 kcal, cena 2,30 złŹródło: Świat kobiety