Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sałatka jajeczna z porem i szynką"
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 67
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 278
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 258
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 67
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 278
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 258
Składniki
ok. 20 min
<strong>Alina Waliczek z Dzimierza</strong>
Jajka myję i gotuję na twardo w lekko posolonej wodzie (10 minut). Zalewam zimną wodą. Gdy ostygną, obieram je ze skorupek i ścieram na tarce o dużych otworkach (jajka można także drobno posiekać).
Por bardzo starannie opłukuję pod strumieniem zimnej bieżącej wody. Osuszam na papierowym ręczniku, następnie przekrawam wzdłuż na pół. Każdą część tnę w dość cieniutkie plasterki.
Z szynki odkrawam skórkę i ew. tłuszczyk, resztę kroję w jak najmniejszą kosteczkę. Do miski przekładam przygotowane : jajka, por oraz wędlinę.
Majonez rozcieram z sosem curry. Dodaję do składników w misce, przyprawiam solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wszystko starannie mieszam. Przed podaniem sałatkę chłodzę.Źródło: Tina