Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sałatka buraczano-drobiowa"
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20245
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 158
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2178
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20245
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 158
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2178
Składniki
Buraki szoruję pod bieżącą wodą. Każdy owijam w osobny kawałek folii aluminiowej. Piekę ok. 50 min w temp. 180 st. Studzę, obieram i kroję w kosteczkę. Ryż gotuję wg przepisu na opakowaniu, studzę. Jajka gotuję na twardo (10 min). Studzę, obieram je ze skorupiek i ścieram na tarce o dużych otworkach. Filet z kurczaka opłukuję i osuszam na papierowym ręczniku. Mięso kroję w niezbyt dużą kostkę. Posypuję przyprawą do kurczaka, starannie mieszam. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju. Smażę na nim na rumiano mięso. Zdejmuję z patelni, studzę.
Na dno salaterki wykładam 1/2 ryżu, delikatnie ugniatam i smaruję cienko majonezem (tę i każdą kolejną warstwę delikatnie oprószam solą oraz pieprzem). Układam 1/2 buraków i jajka, smaruję je majonezem. Na to wykładam mięso i resztę buraków, smaruję majonezem. Na wierzch wysypuję resztę ryżu, smaruję majonezem i posypuję zieleniną.Źródło: Tina