Sakiewki z jabłkami

Sakiewki z jabłkami
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: konhambos
Jesli mamy gotowe mrozone ciasto na strudle, przygotowanie tego pysznego deseru (nie liczac czasu pieczenia) trwa ok. 15 minut. Mini strudle smakuja wysmienicie z sosem waniliowym lub lodami waniliowymi.

Składniki

  • 2 małe jabłka
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1-2 łyżki siekanych migdałów
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • świeże ciasto na strudel
  • 25 g masła

Przygotowanie

  1. Kazdy plat ciasta posmarowac stopionym maslem, polozyc na nim nastepny plat, polowe ponownie posmarowac maslem i przykryc ja druga polowa. Calosc przeciac na pól - uzyskamy w ten sposób 2 czterowarstwowe kwadraty. Tak samo postepujemy z 4 nastepnymi platami.
    Foremki na muffinki smarujemy maslem i do kazdej wkladamy kwadrat ciasta, nadziewamy go jablkami pokrojonymi w kostke i zmieszanymi z rodzynkami, migdalami, cukrem i ew. cynamonem.
    Konce ciasta sklejamy, tworzac rodzaj sakiewki.
    Pieczemy ok. 30-35 min. w temp. 180-200° C
    .

  2. Podajemy z sosem waniliowym lub lodami waniliowymi.

Komentarze do przepisu (17)

aaasikkk 26 czerwca 2014
Przepiękne i przeapetyczne!:)
patros 26 czerwca 2014
Niezmiernie apetyczne ciasteczka.
Ewaaa 26 czerwca 2014
super sprawa, do ciasta nie dodajemy tłuszczu tylko ta ilość do smarowania?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 małe jabłka
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1-2 łyżki siekanych migdałów
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • świeże ciasto na strudel
  • 25 g masła
Składniki