Ryżowa szarlotka z bezą

Przepis dnia 2019-11-23
Ryżowa szarlotka z bezą
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Ciasto dla miłośników ryżu zapiekanego z jabłkami :) Szarlotka inaczej :)

Składniki

  • Składniki na ciasto kruche:
  • 450 g mąki (3,5 szklanki)
  • 1 łyżka cukry pudru
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka (białka wykorzystamy do bezy)
  • 200 g masła
  • Masa ryżowa:
  • 200 g ryżu ugotowanego w lekko osolonej wodzie lub mleku
  • 1 budyń waniliowy
  • 3-4 łyżeczki cukru
  • 250 ml mleka
  • Masa jabłkowa:
  • 1,3 kg (8 średnich) jabłek
  • 2 garście siekanych orzechów
  • 1 garść siekanych migdałów
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1-2 łyżki miodu (w zależności, jak słodkie są jabłka)
  • Dodatkowo:
  • 50 g masła
  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru

Przygotowanie

  1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki zagniatam do konsystencji mokrego piasku. Następnie wykładam blaszkę 20x30 cm papierem do pieczenia i wysypuję ciasto na blaszkę. Dociskam i tworzę rant na wysokość około 4 cm. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. W tym czasie przygotowuję nadzienie.

  2. Masa ryżowa: Ugotowany ryż wkładam do garnka. Budyń i cukier rozprowadzam w mleku i wlewam do ryżu. Całość podgrzewam, aż zgęstnieje. Mieszam, żeby ryż nie przywarł do garnka. Zestawiam z ognia i odstawiam.

  3. Masa jabłkowa: Jabłka obieram i trę na tarce o dużych oczkach. Do jabłek dodaję orzechy, migdały, cynamon, cukier waniliowy i miód. Całość mieszam.
    Wyciągam ciasto z piekarnika i wykładam na nie połowę ryżu, następnie połowę jabłek i trę połowę masła (25 g). Na jabłka wykładam drugą porcję ryżu, przykrywam drugą częścią jabłek i trę drugą połowę masła. Ciasto wstawiam do piekarnika na 30 minut.

  4. 5 minut przed upływem tych 30 minut ubijam białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaję powoli cukier i cały czas ubijam, aż piana będzie biała i sztywna.
    Ciasto wyciągam z piekarnika i układam na nim bezę (zrobiłam to szprycą, ale możecie po prostu wyłożyć białka na ciasto). Ponownie wstawiam do piekarnika, zmniejszam temperaturę do 150 stopni i zapiekam 30 minut, aż piana się zarumieni.
    Wyciągam ciasto i odstawiam do ostygnięcia.
    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (26)

SprytnaChochla 31 października 2019
Bardzo ciekawy przepis!
ekspresjawkuchni 31 października 2019
Zaintrygowałaś mnie tym przepisem :)
Maudie 31 października 2019
Pyszności a do tego pięknie wygląda:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Składniki na ciasto kruche:
  • 450 g mąki (3,5 szklanki)
  • 1 łyżka cukry pudru
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka (białka wykorzystamy do bezy)
  • 200 g masła
  • Masa ryżowa:
  • 200 g ryżu ugotowanego w lekko osolonej wodzie lub mleku
  • 1 budyń waniliowy
  • 3-4 łyżeczki cukru
  • 250 ml mleka
  • Masa jabłkowa:
  • 1,3 kg (8 średnich) jabłek
  • 2 garście siekanych orzechów
  • 1 garść siekanych migdałów
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1-2 łyżki miodu (w zależności, jak słodkie są jabłka)
  • Dodatkowo:
  • 50 g masła
  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
Składniki