Ryż zapiekany z malinami i porzeczkami

Ryż zapiekany z malinami i porzeczkami
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Pularda
Kiedyś typowym podwieczorkiem w przedszkolach był ryż z jabłkami i cynamonem. Dzisiaj rzadko robi się desery z ryżu, chociaż w starych książkach kucharskich można znaleźć wiele ryżowych legumin. Ten pyszny, prosty deser można przygotować z dowolnych owoców sezonowych. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły, chociaż z powodzeniem można jeść go na zimno. Przepis z 1861 roku. Więcej staropolskich przepisów na moim blogu.

Składniki

  • 0,5 szklanki ryżu
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • garść płatków migdałowych (lub wiórków kokosowych)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki masła
  • świeże porzeczki i maliny

Przygotowanie

  1. Ryż ugotować w mleku, cały czas mieszając, żeby się nie przypalił.

    Białka ubić na pianę.

    Żółtka utrzeć z cukrem, masłem i migdałami.

    Ugotowany ryż zmiksować z masą maślaną, Na koniec za pomocą łyżki wmieszać pianę z białek.

    Kokilki lub większą formę wysmarować masłem. Wylać masę ryżową do połowy naczynia. Posypać owocami (i jak ktoś lubi bardzo słodkie również cukrem). Wyłożyć resztę masy. Ciasto urośnie, więc nie powinno go być po sam brzeg.

    Piec w 180 stopniach ok. 30-40 minut, dopóki wierzch się nie zarumieni, a włożony patyczek nie pozostanie suchy.

http://www.pularda.com.pl/slodkosci/ryz-zapiekany-z-malinami-i-porzeczkami/

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 24 sierpnia 2019
Brzmi pysznie:)
Składniki
  • 0,5 szklanki ryżu
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • garść płatków migdałowych (lub wiórków kokosowych)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki masła
  • świeże porzeczki i maliny
Składniki