Ryż zapiekany z jagodami

Ryż zapiekany z jagodami
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Pomysł na te deser, u nas obiad na słodko, przyszedł w ubiegłym roku. Zamarzyło nam się, jak było już po „ptakach”. Pomysł został zapisany i w końcu zrealizowany. Te popękane małe kuleczki nadały tej sławetnej zapiekance (czytaj ryż z jabłkiem) nowe oblicze. Czasami tak nie wiele potrzeba by zadowolić podniebienia. Kolejny zapiekany ryż czeka nas po zbiorze przepysznych jabłek z Marysi ogrodu.

Składniki

  • 150 g ryżu
  • 1 budyń śmietankowy
  • 650 ml mleka
  • 60 g ksylitolu
  • 500 ml jagód

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy na sypko.

    Budyń gotujemy z większą ilością mleka, zamiast cukru dodajemy ksylitol (50 g).

    W słoiki układamy (5 słoików 300 ml) ryż, zalewamy budyniem, wsypujemy jagody, lekko oprószamy ksylitolem.

    Całość zapiekamy 30 min. w temp. 190°C.

Komentarze do przepisu (3)

KulinarnaChwila 09 lipca
Pyszotka :)
Obserwator 09 lipca
Super smaczny.
Fram 03 sierpnia
super pomysł... więc tradycyjnie będzie testowany ;-)
Składniki
  • 150 g ryżu
  • 1 budyń śmietankowy
  • 650 ml mleka
  • 60 g ksylitolu
  • 500 ml jagód
Składniki