Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis z dawnych lat, smak dzieciństwa. proste, pożywne danie , a może nawet deser? Dzieci spałaszują z wielkim smakiem!
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 37
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 319
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1367
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 136
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 37
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 319
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1367
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 136
Składniki
Ryż wsypać do garnka, wlać mleko i zagotować. Dodać 3 cukru wanilinowego ,masło i gotować pod przykryciem przez ok. 15 - 20 minut, aż ryż będzie miękki. W międzyczasie 1 - 2 razy zamieszać i w razie potrzeby dodać więcej mleka. W międzyczasie przygotować jabłka: obrać, zetrzeć na tarce. W garnku lub większej patelni roztopić 1 łyżkę masła, dodać 3 łyżki cukru a po chwili wrzucić jabłka. Gotować do miękkości. Dodać 1 łyżeczkę cynamonu i wymieszać. Doprawić większą ilością cukru w razie potrzeby. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę żaroodporną o średnicy ok. 25 cm lub prostokątną ok. 17 cm x 22 cm posmarować masłem, wyłożyć połowę ryżu, następnie wyłożyć wszystkie jabłka, przykryć resztą ryżu, na wierzchu rozłożyć resztę masła.