Ryż z jabłkami i twarogiem

Ryż z jabłkami i twarogiem
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Słodkie jesienne jabłka w połączeniu ze smakiem i aromatem cynamonu.

Składniki

  • Ryż biały długoziarnisty lub paraboliczny 100 g
  • Twaróg półtłusty 250 g
  • Jabłka słodkie 3 szt.
  • Jajko 1 szt.
  • Cukier 6 łyżeczek
  • Cynamon
  • Jogurt typu greckiego 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Ryż ugotować w osolonej wodzie, następnie wymieszać z dwiema łyżeczkami cukru i jedną łyżeczką cynamonu.

  2. Twaróg rozetrzeć z jajkiem, jogurtem i dwiema łyżeczkami cukru.

  3. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć w plastry na tarce.

  4. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połową jabłek, posypać cynamonem i jedną łyżeczką cukru.

  5. Przygotowany w etapie 1 ryż wyłożyć na warstwę jabłek.

  6. Na warstwę ryżu wyłożyć przygotowany w etapie 2 twaróg.

  7. Na ser wyłożyć resztę jabłek, posypać cynamonem i jedną łyżeczką cukru.

  8. Zapiekać pod przykryciem przez około 45 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, jeżeli ryż jest jeszcze gorący. Jeżeli ryż używany do przygotowania dania ma temperaturę pokojową, czas zapiekania należy wydłużyć o około 15 minut.

Komentarze do przepisu (3)

Maudie 17 września 2019
Przepyszne i aromatyczne!Zapach cynamonu...jabłuszka,ryż i twaróg...wszystko tworzy cudowną kompozycję,wprost... Czytaj całość »
Przepyszne i aromatyczne!Zapach cynamonu...jabłuszka,ryż i twaróg...wszystko tworzy cudowną kompozycję,wprost dla mnie :)
ekspresjawkuchni 17 września 2019
Dziękuję, też uwielbiam to połączenie, zwłaszcza w taki chłodny dzień, jak dzisiaj :)
Maudie 17 września 2019
O tak :)))
Składniki
  • Ryż biały długoziarnisty lub paraboliczny 100 g
  • Twaróg półtłusty 250 g
  • Jabłka słodkie 3 szt.
  • Jajko 1 szt.
  • Cukier 6 łyżeczek
  • Cynamon
  • Jogurt typu greckiego 2 łyżki
Składniki