Ryż z jabłkami

Ryż z jabłkami
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: newsweek
Ryż z jabłkami to świetny sposób na szybki podwieczorek, a równie dobrze może spełnić rolę dania głównego. Za każdy razem, gdy go jem, przypominają mi się smaki dzieciństwa i mam przed oczami moją babcię stojącą nad garnuszkiem z gotującym się ryżem i mieszającą aby się nie przypalił :-)

Składniki

  • 500g jabłek
  • 250 g ryżu
  • 500 ml mleka
  • 150 g śmietany 12%
  • 3 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

  1. Mleko wlać do garnuszka, wsypać ryż i zagotować aż ryż zmięknie i wchłonie całe mleko. Należy często mieszać, bo ryż lubi się przypalać.

  2. W tym czasie jabłka obrać i pokroić w dość drobną kostkę. Następnie podsmażyć na odrobinie masła, aż nieco zmiękną.

  3. Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć połowę ryżu, następnie wszystkie jabłka i drugą połowę ryżu.

  4. Do słoiczka wlać śmietanę, wsypać cukier i cynamon, a następnie energicznie wstrząsnąć aż do połączenia składników. Tak przygotowanym sosem dokładnie polać przygotowaną potrawę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20-25 minut. Podawać na ciepło.

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 13 stycznia 2018
Uwielbiam od dziecka ryż z jabłkami i cynamonem :)
Składniki
  • 500g jabłek
  • 250 g ryżu
  • 500 ml mleka
  • 150 g śmietany 12%
  • 3 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
Składniki