Ryż na mleku z jabłkiem

Ryż na mleku z jabłkiem
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
:)

Składniki

  • 100 g ryżu
  • 0,5 l mleka
  • 2 duże jabłka
  • 1 cukier wnilinowy
  • 4 łyżki cukru
  • mała śmietana 18 %
  • cynamon mielony

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy w mleku z cukrem wanilinowym ,aż do wchłonięcia całego mleka. Jeśli ryż będzie twardawy można dolać więcej mleka i dalej gotować na małym ogniu. Jabłka obrać i pokroić w dużą kostkę. Wrzucić do rondelka dodać niewielką ilość wody ,wsypać 1 łyżkę cukru i 2 łyżeczki cynamonu. Dusić na małym ogniu. Śmietanę wymieszać z pozostałym cukrem .Ciepły ryż i uprażone jabłka ułożyć na talerzu ,polać śmietaną z cukrem.

Komentarze do przepisu (1)

kacper1970 13 sierpnia 2013
Ryż w takim wydaniu jest pyszny.
Składniki
  • 100 g ryżu
  • 0,5 l mleka
  • 2 duże jabłka
  • 1 cukier wnilinowy
  • 4 łyżki cukru
  • mała śmietana 18 %
  • cynamon mielony
Składniki