Rustykalna tarta z rabarbarem

Rustykalna tarta z rabarbarem
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Idealnie kruche ciasto, rabarbar z nutą limonki i cynamonu. Przepis zaczerpnięty z książki "Słodkie cztery pory roku".

Składniki

  • ciasto:
  • mąka pszenna 300 g
  • masło 200 g
  • cukier 100 g
  • jajko 1 sztuka
  • szczypta soli
  • nadzienie:
  • rabarbar 4 laski
  • cukier 4 łyżki
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • cynamon 1/2 łyżeczki
  • sok z limonki 1 łyżka
  • dodatkowo:
  • otarta skórka z limonki, cukier puder

Przygotowanie

  1. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pokrojone na kawałki masło i pozostałe składniki. Wszystko razem ugniatamy ręką do momentu, aż składniki utworzą jednolitą, lekko
    lepką masę. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na godzinę do lodówki.
    Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy w słupki o długości 3- 4 centymetry. Tak przygotowany rabarbar wkładamy do miski, zasypujemy cukrem, dodajemy cukier waniliowy i cynamon, skrapiamy sokiem z limonki. Całość mieszamy, aby smaki przeniknęły się wzajemnie.

  2. Schłodzone w lodówce ciasto układamy na papierze do pieczenia, rozwałkowujemy na kształt koła i przekładamy na blachę. Można użyć tej z wyposażenia piekarnika. Na środek ciasta nakładamy rabarbar, tworząc mniejsze koło tak, aby pozostał nam brzeg ciasta o szerokości 5 centymetrów. Brzeg ten zawijamy na rabarbar. Ciasto posypujemy otartą skórką z limonki i wstawiamy do piekarnika na 20- 25 minut. Pieczemy w temperaturze około 200 stopni.

  3. Upieczoną tartę posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (3)

Docherro 08 lipca 2016
Pyszności..uwielbiam rabarbar,nawet sobie już zamroziłam:)
GREGORHSPEED 08 lipca 2016
Świetna <3
smaker 08 lipca 2016
Gdy tylko w przepisie widzimy limonkę, wiemy że będzie pysznie ;)
Składniki
  • ciasto:
  • mąka pszenna 300 g
  • masło 200 g
  • cukier 100 g
  • jajko 1 sztuka
  • szczypta soli
  • nadzienie:
  • rabarbar 4 laski
  • cukier 4 łyżki
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • cynamon 1/2 łyżeczki
  • sok z limonki 1 łyżka
  • dodatkowo:
  • otarta skórka z limonki, cukier puder
Składniki