Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealnie kruche ciasto, rabarbar z nutą limonki i cynamonu. Przepis zaczerpnięty z książki "Słodkie cztery pory roku".
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 404
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 543
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1431
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 131
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 404
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 543
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1431
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 131
Składniki
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pokrojone na kawałki masło i pozostałe składniki. Wszystko razem ugniatamy ręką do momentu, aż składniki utworzą jednolitą, lekko lepką masę. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na godzinę do lodówki. Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy w słupki o długości 3- 4 centymetry. Tak przygotowany rabarbar wkładamy do miski, zasypujemy cukrem, dodajemy cukier waniliowy i cynamon, skrapiamy sokiem z limonki. Całość mieszamy, aby smaki przeniknęły się wzajemnie.
Schłodzone w lodówce ciasto układamy na papierze do pieczenia, rozwałkowujemy na kształt koła i przekładamy na blachę. Można użyć tej z wyposażenia piekarnika. Na środek ciasta nakładamy rabarbar, tworząc mniejsze koło tak, aby pozostał nam brzeg ciasta o szerokości 5 centymetrów. Brzeg ten zawijamy na rabarbar. Ciasto posypujemy otartą skórką z limonki i wstawiamy do piekarnika na 20- 25 minut. Pieczemy w temperaturze około 200 stopni.
Upieczoną tartę posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.