Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rurki z kremem wśród śnieżnych kul"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1181
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 117
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 130
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1181
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 117
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 130
Składniki
Z mąki, soli, masła i śmietany zagnieć ciasto. Zawiń w folię, schładzaj w lodówce 2 godziny. Ciasto wyjmij, rozwałkuj jak najcieniej, pokrój na paski o szerokości 1,5 cm.
Foremki do rurek posmaruj masłem. Nawijaj na nie paski ciasta, tak, aby zachodziły na siebie, zaczynając od węższej części foremki. Jajko roztrzep, posmaruj nim rurki i obtocz w cukrze. Układaj je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 20 minut w temp. 180°C.
Zrób budyń, ostudź. Masło zmiksuj, połącz z budyniem i wiórkami. Krem włóż do rurek. Z bitej śmietany zrób kleksy. Udekoruj wiśniami.
Czas: około 1,5 godziny.
Latem, gdy jest gorąco, produkty mleczne szybko sie psują, gdy stoją w cieple. Dlatego robiąc ciasto ze śmietaną zadbaj szczególnie o odpowiednią temperaturę produktów. Śmietanę przechowuj w lodówce, a gdy dodasz ją do ciasta, ono także cały czas musi być w lodówce. Ciasto najlepiej zjeść tego samego dnia.Źródło: Dobry Tydzień