Rurki z kremem budyniowym

Rurki z kremem budyniowym
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Paninadeser
Wspaniałe rurki z kremem :)

Składniki

  • Rurki:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 26 dag gęstej 18 % śmietany
  • Krem:
  • 2 szklanki mleka
  • 6-7 łyżek cukru
  • budyń śmietankowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 25 dag masła w temp. pokojowej
  • Oraz:
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy, dodajemy śmietanę i pokrojone na małe kawałki masło. Miksujemy za pomocą końcówek do zagniatania ciasta. Następnie ręcznie zagniatamy ciasto. Chowamy do worka i chłodzimy minimum 1 godzinę (ciasto można zrobić dzień wcześniej)

    Po tym czasie ciasto dzielimy na pół, cienko wałkujemy i kroimy w paski.

    Foremki na rurki obklejamy paskami ciasta, zaczynamy od wąskiej strony. Pieczemy ok 15-20 minut w 220 st. C ustawienie góra dół, lub 200 st. C termoobieg aż rurki się ładnie zarumienią.

    Po upieczeniu delikatnie ściągamy rurki. Z pozostałym ciastem postępujemy identycznie.


    1,5 szklanki mleka gotujemy razem z cukrem. W pozostałym mieszamy mąkę i budyń. Wlewamy na gotujące mleko i cały czas mieszamy. Gotujemy aż pozbędziemy się posmaku mąki. Przykrywamy folią tak, żeby dotykała budyniu i odstawiamy do wystudzenia.

    Masło ubijamy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy aż do wyczerpania budyniu. Krem przekładamy do worka cukierniczego, nadziewamy nasze rurki. Posypujemy cukrem pudrem i chowamy na chwilę do lodówki. Smacznego :)

    Z przepisu wychodzi ok. 50 rurek.

Komentarze do przepisu (12)

kulinarnagosia 21 maja 2019
Moja ulubiona słodka przekąska :)
babcitereskiciasta 21 maja 2019
Karolinko, pyszne i śliczne rurki. Mam foremki, ale czekają do wykorzystania.:)
slodkisentyment 21 maja 2019
Ślicznie się prezentują. Pycha :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Rurki:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 26 dag gęstej 18 % śmietany
  • Krem:
  • 2 szklanki mleka
  • 6-7 łyżek cukru
  • budyń śmietankowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 25 dag masła w temp. pokojowej
  • Oraz:
  • cukier puder do posypania
Składniki