Rurki z kremem

Rurki z kremem
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Bardzo eleganckie. Proste i łatwe w przygotowaniu. Uwielbiane przez najmłodszych :-)

Składniki

  • ciasto francuskie, 3 szt
  • białka, 7 szt
  • cukier, 7-8 dkg na każde jajko
  • kwasek cytrynowy, 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Ciasto francuskie kroimy na paski ok 1,5cm i owijamy na stożki do rurek. Następnie smarujemy po górze roztrzepanym białkiem i posypujemy odrobiną cukru. Rurki wkładamy do rozgrzanego piekarnika (195°-200°) i pieczemy ok 15 minut.

  2. KREM: 6 białek ubijamy na sztywno (jedno zabraliśmy do smarowania rurek), dodajemy cukier i nadal ubijamy. Gdy ciasto zrobi się nam takie świecące zaczynamy ubijać nad parą (jakieś 20-25minut). Pod koniec ubijania dodajemy łyżeczkę kwasku cytrynowego.

  3. Gdy krem mamy przygotowany napełniamy nim rurki i gotowe :-)

  4. SMACZNEGO!!!

Komentarze do przepisu (27)

maja3131 12 grudnia 2010
Uwielbiam takie rurki mniammm
Konto usunięte 12 grudnia 2010
wyglądają smakowicie
Mole3 12 grudnia 2010
O, moja miłości - rurki z kremem! :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ciasto francuskie, 3 szt
  • białka, 7 szt
  • cukier, 7-8 dkg na każde jajko
  • kwasek cytrynowy, 1 łyżeczka
Składniki