Rurki z ciasta francuskiego z kremem

Rurki z ciasta francuskiego z kremem
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Fajne, wdzięczne ciastka, które zarówno pysznie smakują jak i ładnie wyglądają i łatwo je zrobić.

Składniki

  • 2 opakowania ciasta francuskiego po 330g
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru na 0,5l mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5szkl. mleka
  • 1 czubata łyżka masła
  • 4 łyżki mleka w proszku
  • ok. 1 czubata łyżka kremu czekoladowo - orzechowego w słoiku typu Nutella
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie

  1. Ciasto francuskie rozwinęłam i pokroiłam je wzdłuż krótszego boku na równe paski o szerokości ok. 3cm. Każdy pasek nawinęłam na foremkę metalową do rurek zaczynając od węższego brzegu. Ciasto nawijałam dookoła foremki tak aby brzegi ciasta nachodziły na siebie. Rurki z nawiniętym ciastem ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam je niecałe 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu od razu wyjęłam je z piekarnika i wyłożyłam na metalową kratkę. Gdy wystygły, zdjęłam ostrożnie rurki z foremek. Jedną szklankę mleka zagotowałam. W pozostałym mleku rozmieszałam budyń i cukier i przelałam je na gotujące się mleko. Ciągle mieszając, gotowałam budyń do zgęstnienia. Ugotowany budyń odstawiłam do wystygnięcia. Gdy budyń był zimny, zmiksowałam go z miękkim masłem na jednolity, gładki krem bez grudek. Na koniec zmiksowałam go z mlekiem w proszku. Każdą rurkę smarowałam cienko w środku kremem czekoladowo - orzechowym, a następnie wypełniałam kremem budyniowym. Gotowe rurki schłodziłam w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem rurki oprószyłam dodatkowo cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 01 lutego
Uwielbiam!
:-)
Składniki
  • 2 opakowania ciasta francuskiego po 330g
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru na 0,5l mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5szkl. mleka
  • 1 czubata łyżka masła
  • 4 łyżki mleka w proszku
  • ok. 1 czubata łyżka kremu czekoladowo - orzechowego w słoiku typu Nutella
  • cukier puder do oprószenia
Składniki