Rurki z bitą śmietaną

Rurki z bitą śmietaną
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Rurki z bitą śmietaną

Składniki

  • Ciasto:
  • Mąka pszenna 500 g
  • Jajka 2
  • Masło lub margaryna 250 g
  • Śmietana szklanka
  • Sól szczypta
  • + jajko i cukier do obtaczania rurek przed pieczeniem
  • Krem:
  • Śmietana 30% 500-600 ml
  • Cukier puder 5-6 łyżek

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę.

    Ciasto cienko rozwałkować i pociąć na pasy. Długość zależy od wielkości rurek jakie posiadacie. Zawijamy na foremki, Jak to zrobić zobaczycie w filmie poniżej. Nawiniętą rurkę jedną stroną zanurzamy w rozmąconym jajku a następnie tą samą stroną zanurzamy w cukrze.

    Rurki przekładamy na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia cukrem do góry. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy na złoty kolor ok. 20 minut.

    Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i na koniec dosypujemy partiami cukier puder.

    Gotowe rurki napełniamy kremem. Smacznego!

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 17 września
Pyszności :)
Składniki
  • Ciasto:
  • Mąka pszenna 500 g
  • Jajka 2
  • Masło lub margaryna 250 g
  • Śmietana szklanka
  • Sól szczypta
  • + jajko i cukier do obtaczania rurek przed pieczeniem
  • Krem:
  • Śmietana 30% 500-600 ml
  • Cukier puder 5-6 łyżek
Składniki